Guide: Sådan Får Du Mest Muligt Ud Af Din Vin

I denne artikel vil vi berøre, hvordan du får mest muligt ud af din vin, hvad enten der er tale om en hvid-, rød- eller portvin.

Vin er en videnskab. Udbuddet er enormt og variationen tilsvarende stort. I mange år har vin været en af de mest populære alkoholiske drikke at servere til maden, og sådan vil det formentligt også blive fremover, fordi der er så mange forskellige muligheder inden for vin.

Herunder kommer en række afsnit, der kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af dine vine.

Temperaturen skal være passende

Noget af det mest basale er selvfølgelig, at din vin skal have den rette temperatur, hvis du vil være i stand til at nyde den mest muligt. Sådan er det jo også med alle andre drikkevarer.

De fleste er sikkert klar over, at en god flaske hvidvin skal opbevares i køleskabet, så den ikke er lun, når man åbner den.

Et køleskab på omkring de 5 grader er passende hertil, hvilket også er den normale temperatur i et køleskab.

Rødvin derimod er en smule anderledes. Disse bør ikke opbevares i køleskabet, men har derimod bedst af at blive opbevaret ved stuetemperatur.

Derfor kan man sagtens bare opbevare sin rødvin på køkkenbordet, i et skab i stuen eller måske som pyntegenstand på et skab eller et bord.

Vær dog opmærksom på, at din rødvin ikke bliver udsat for alt for meget sol eller varme, da den selvfølgelig heller ikke må få en for høj temperatur.

Brug de rigtige glas

Det er ikke nogen hemmelighed, at der både er noget, der hedder hvidvinsglas, rødvinsglas og dessertvinsglas, og der er selvfølgelig også forskel på effekten af at bruge de forskellige glas.

Nogle er dog meget skeptiske omkring, hvorvidt der er forskel i smagen, alt efter om man drikker rødvin af et rødvinsglas eller et hvidvinsglas, men der er forskel, og det vil enhver, der har været til vinsmagning og forsøgt sig med ovenstående, også kunne bekræfte.

Hvor stor forskellen er, kan selvfølgelig diskuteres, og hvis man kommer til at servere rødvin i et hvidvinsglas, er det ikke nogen katastrofe.

Der er derimod et andet glas, som virkelig kan dræbe smagsoplevelsen af en god vin, og det er det såkaldte ballonglas.

Ballonglas er kendetegnet ved at være mindre end normale vinglas, og så slutter det bredt i toppen med den bredeste diameter i åbningen.

Disse glas er alt andet end perfekte at bruge, hvis man vil have den bedst mulige oplevelse ud af sin vin.

Formen på glasset er synderen her, og har man den samme vin i et rødvinsglas og et ballonglas, vil man tydeligt både kunne dufte og smage forskel.

Et mere fordelagtigt rødvinsglas vil derimod være et bourgogne glas, der er kendetegnet ved at være noget bredere i bunden, og derefter snævre ind i toppen.

Vin til maden

De fleste er sikkert også afklaret med, at hvidvin er mest velegnet til forretter som f.eks. fisk eller skaldyr, hvorimod rødvin er velegnet til de varme hovedretter.

Vil man gerne servere et glas vin på terrassen til sine gæster, så er der også nogle små tricks, som man kan benytte sig af.

Det er selvfølgelig smag og behag, men nogle vinentusiaster mener, at lidt letsaltet snacks går rigtig godt til vin, og de kan da også have en pointe. Den saltede smag blandet med vindens sødme og surhed er en rigtig god kombination.

Image: Jumpstory
Relaterede indlæg